ASV'33 Logo

Column

Column April 2024

Wisselspeler.
++++++++++

Alvorens een snerpend fluitsignaal van de ingehuurde scheidsrechter een begin maakt aan een wedstrijd voor de champions league vinden eerst een aantal voorbereidende activiteiten plaats om de bezoekers te enthousiasmeren voor een grandioos voetbalfeest. Waar in het verleden het Philips muziekkorps voor de nodige supportersgeestdrift zorgde in het stadion krijg je tegenwoordig een volledige technoshow met vuurwerk, lichtshows en stampende muziek. Een ravefestival is er niks bij. Bij zo’n feest draag je raveshirts, ravehoodies, of een ravemuts en hier in het stadion draag je het shirtje van je lievelingsclub. De spelers betreden het veld gelijk getrainde gladiatoren, wat ze ook zijn, en stellen zich op en voor gehuld in spotlichten. Op grond van nieuwe regels van de Union Europian Football Assotiation, UEFA, mag elk team vanaf dit seizoen vijf vervangingen doorvoeren. Gedurende de wedstrijd heeft de coach daarvoor drie momenten. Die drie momenten zijn ingesteld om teveel onderbrekingen te voorkomen. Overigens geldt de rust niet als een van de drie wisselgelegenheden. Mocht de club in de knock-out fase terechtkomen dan kan er nog een extra wijziging in de eventuele verlenging gebeuren. Vandaag de dag hebben de voetballers veel last van krampverschijnselen in verlengingen, maar ook tijdens normale wedstrijden. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te wijzen. De jongens zijn moe, ze zijn niet goed getraind, ze spelen geen volledige wedstrijden meer, ze worden te zwaar belast, of ze moeten de trainer niet. De UEFA veranderde de regels om de fysieke belasting te verminderen, zeiden ze, en ondertussen voegen ze het ene na het andere geldgevende voetbalproject toe aan de voetbalkalender en vullen ze hun kassa.

Een ander verschijnsel gekoppeld aan deze nieuwe regels van de UEFA zijn de verbouwingsactiviteiten in de stadions. Thans mogen op het wedstrijdformulier 23 spelers ingevuld worden waar voorheen plaats was voor 18 spelers. Het gevolg van deze maatregel betekent een grotere bank voor al die spelers om op te zitten. De coach op de eerste rij. Waar in het verleden alle andere teambegeleiders zoals hulptrainer, teambegeleider, fysiotherapeut, videospecialist, briefjesschrijver en wat nog meer onzichtbaar waren zitten dit soort gasten tegenwoordig op de eerste rij van de meerdere banken die zijn geconstrueerd. Op de rijen achter de zogenoemde technische staf zitten alle reserves in hun trainingspak met vaak onverschillige, ongeïnteresseerde gezichten wetende dat ze waarschijnlijk de bank warm mogen houden.

De voetballers betreden het veld met aan hun hand kleine verrukte kinderen gekleed in voetbaloutfit van hun begeleiders. De vedetten staan in het gelid voor het volkslied van de UEFA. De wedstrijd verloopt zoals tegenwoordig veel wedstrijden verlopen. De zich het zwakst voelende club zet de zelfbedachte twee rijen spelers voor de zestienmeter op en tracht met een slinkse uitval een doelpunt te maken. De tot favoriet bestempelde club loopt naar gaatjes te zoeken met voornamelijk balletjes over vier tot tien meter gespeeld met de binnenkant van de voetbalschoen. Sporadisch een bal over de breedte met weinig risico, of een individuele actie die vaak vastloopt in een kluwe van spelers die als piranha’s op de bal duiken. Natuurlijk zijn een paar teams met extra kwaliteit, geld, in staat om zo nu en dan te toveren, maar dat is meer uitzondering dan regel. Regelmatig worden de reserves, of een aantal, tijdens de eerste helft van de bank gehaald om warm te lopen wetende dat ze toch terug moeten naar de bank. Aan het begin van de tweede helft staan de spelende spelers kameraadschappelijk schouder aan schouder met de armen in elkaars nek in de middencirkel. De belangrijkste speler neemt het woord en spreekt de anderen toe. Jaja, dat had ook in de kleedkamer gekund. In het verloop van de tweede helft komen dan de wisselmomenten. De wisselspelers worden opnieuw naar de zijlijn gestuurd. Deze reservespelers kijken verlangend naar het speelveld en opzichtig naar de coach. Na tien minuten rekken, strekken en hardlopen kunnen de jongens weer opgewarmd plaatsnemen op de bank Tijdens de tweede helft volgen bij beide teams dan drie wisselmomenten wat vooral een hoop oponthoud oplevert. De vervangen spelers zijn tegenwoordig verplicht hun trainingspak aan te trekken en daarna op de reservebank te gaan zitten terwijl ze verlangen naar een lekkere douche en een moment voor zichzelf. Vooral de gezichten van de in te brengen spelers drie minuten voor het einde wedstrijd spreken opgekropte lusteloosheid uit. En dan hebben we het maar niet over de speler die vier keer de bank heeft verlaten en tot kort voor tijd dacht te mogen voetballen, maar uiteindelijk terug naar de andere bankzitters wordt gestuurd.

Langs de kalklijn.
++++++++++++