ASV'33 Logo

Column

Column Januari 2019

Clublied Helmond – Sport.
++++++++++++++++++++
Het kost je zowat een uur om de volledige tekst te vinden van het supporterslied van Helmond- Sport. Zelfs op de officiële website van de club is het liedje niet te achterhalen. Weliswaar zijn er meerdere u-tube filmpjes van te vinden . Om de tekst volledig te laten doordringen wil je de woorden op papier, telefoon of laptop voor je zien. Maar dit geweldige verenigingszangstuk staat ver weg op internet ergens verstopt onder een filmpje waar wat reacties onder geplaatst zijn. En een van die personen die, naar mijn mening niet eens anoniem de informatie geeft, heeft de volledige tekst vermeld.

“Vur welleke club bende gai.” De beginzin maakt al duidelijk dat je bekend dient te zijn met het dialect. De supporters komen vanzelfsprekend uit de regio waar het betreffende taalgebruik wordt verstaan. Helmond en de verre omstreken. Wie meezingt identificeert zich met de rood –zwarten. Zo heb je ook de kameraden van Feyenoord, de boeren van PSV en de godenzonen van Ajax. “Ik ben vur Helmond Sport.” Zegt meer dan genoeg, het is meteen duidelijk waar je bijhoort. . “Het seizoen da is begonne, de punten worre geteld. En als die dan ni kommen gebruiken we geweld. En haalt da ok niks uit ja, dan klimmen we op het veld. De media, de speulers ja, iedereen stut versteld.” Zover ik heb kunnen nagaan is dit lied ontstaan rond 2009. Vooralsnog worden de media nog niet overspoeld met supportersellende uit Helmond. Tot op dit moment, december 2018, hebben de Helmonders nog niet veel punten kunnen tellen. Agressie en grimmigheid van rood- zwart supporters heeft de krant in het verleden wel ooit bereikt. Tussen de jongens van MVV en Helmond-Sport bestaat een ongezonde rivaliteit. Daarvoor is blijkbaar een varkenskop die bij de Helmondse burgemeester werd aangeboden verantwoordelijk. En inderdaad hebben de notabelen en anderen in Helmond weleens versteld gestaan van de gedragingen in stadion de Braak. Maar het is irreëel om deze zeldzame geweldsuitbarstingen te verbinden aan de tekst. Het is meer een kwestie van in een lied laten horen dat je klaar staat voor je cluppie.

Volgende strofe dan.” Tuurlik vur helmond sport. Heey boem, knal, heey jah, Hadde da gehurd? Op de west tribune is een bommetje gepleurt. Dun dader wordt gevat, en onmiddellijk bekeurt. We gan un pilske pakken wa gebeurt is gebeurt.” Een onverlaat binnen de supportersschare heeft zich misdragen. Ja , dat kan gebeuren, maar we moeten ons niet al te druk maken. Laten we maar een pilsje gaan pakken. Die vandaal is gepakt en krijgt zijn verdiende straf. “ Aan het eind van ut seizoen, op de vierde plats beland. De nacompetitie wonnen we bekant. Da ken os toch ni skillen, we bouwen un feestje want, we hebben de miste rooie kaarten van Nederland.” Een heel seizoen is het plezierig geweest en werden de voetbalavonden op stadion Lavans, de Braak, iedere keer een feestelijk en prettig samenzijn van lotgenoten. De resultaten komen op de tweede plaats aangezien het gevoel van samenzijn en eensgezindheid de belangrijkste drijfveer is om elkaar te treffen. De ondeugendheid en de kwajongensstreken zijn van dien aard dat je er vanuit gaat dat men niks kwaads in de zin heeft. Deze Helmond- Sportfans en bewonderaars kun je niet beoordelen laat staan veroordelen op een liedje wat misschien wat agressie uitstraalt , maar eigenlijk niks om het lijf heeft . Deze lofzang op Helmond-Sport werd ergens in 2009 aan de samenleving van gelijkgestemden in een dialect toevertrouwd. In die tijd stond ondeugendheid nog veraf van gewelddadigheid. Ondanks de magere resultaten staan elke thuis- en uitwedstrijd dezelfde volgers hun cluppie aan te moedigen. Hulde voor hen.

Langs de kalklijn.
+++++++++++++