ASV'33 Logo

Column

Column Juni 2023

Terugblik seizoen 2022-2023.
+++++++++++++++++++++

Hand in hand de supporters, aanhangers, bewonderaars, fanaten en liefhebbers.
Geen woorden maar vuurwerk in onderbroeken en fakkels vastgeplakt aan de kuiten.
Hand in hand om bakken bier vanaf de tweede  ring naar de eerste ring, of het veld te storten.
Geen woorden maar tennisballen, accu’s en aanstekers op het veld gooien.

Voetballende profs spelend in een uitverkocht stadion en op de televisie gevolgd door miljoenen kijkers maken er een potje voetbal van. Een licht tikje op de kuit doet ze omvallen alsof  een adder zijn giftand in het vlees heeft geplaatst. Voorafgaand aan de wedstrijd scheuren de voetballers hun kousen al kapot zodat voor de camera’s goed zichtbaar is waar de vreselijke opduvel heeft plaatsgevonden. Neerstortend op het groene gras worden met de vlakke hand de pieren uit de grond geslagen om aan te tonen welke schade is aangericht. Aansluitend stormen de ploegmakkers eensgezind op de scheidsrechter af om te klagen over zoveel onrecht. Uiteraard dient ook door de scheidsrechter uit het borstzakje, of de achterbroekzak minstens een gele kaart getoverd te worden ,of misschien zelfs wel zo’n rode prent. Dit gedoe rondom de man in het groen –zwarte pak duurt dan zo’n minuut of wat en een vrije trap is verdiend door de matennaaier. Vanzelfsprekend heeft de camera alles geregistreerd en worden televisiekijkers middels enkele herhalingen, ook nog vertraagd, keurig op de hoogte gebracht van het armzalige toneelspel van de speler. Bovendien heeft de speler zijn kousen zo hoog opgetrokken tot in zijn broek zodat het lijkt dat de kousen aan een jarretelgordeltje zijn vastgeknoopt en in de nachtelijke uren opgetreden gaat worden in nachtclub moulin rouge in plaats van op een voetbalveld zijn kunsten als voetballer te vertonen.

De toeschouwers op de tribune beschikken niet over de televisiebeelden van de slapstick vertoning  en veronderstellen dat hun club groot onrecht wordt aangedaan. Reden te meer om dan strijdliederen aan te heffen over de moeder van de scheidsrechter. Uit hun uitgebreide repertoire kiezen deze kwajongens even later nog wat liedjes over de clubachtergrond van de club waartegen hun jongens aan het voetballen zijn. De spreekkoren zijn het daaropvolgende onderdeel van  ophitsing waarbij ziektes en geslachtsdelen uit de monden van de meest fanatieke clubbezetenen spatten. Tijdens deze zangmanifestatie vinden de meegebrachte voorwerpen zoals aanstekers, alhoewel velen niet eens roken,  hun weg naar de grasmat richting het opstootje. Op de tribune spreken  de fatsoenlijke bezoekers hun afschuw uit over zoveel ontaarding van dat groepje opgefokte gasten. Kinderen met angst in de ogen gehuld in het shirt van hun bewonderde fenomeen vragen zich af waarom hun idool zich zo raar gedraagt.  De begeleidende vaders en eventuele moeders gaan met elkaar in gesprek in hoeverre deze heisa in de stadions nog wel de moeite waard is om regelmatig met kinderen te bezoeken. De dag erop in de kranten,  s’avonds op de beeldbuis en natuurlijk op de telefoons spreekt men schande over alle negativiteit. Op de website van plaatselijke amateurclub waar het manneke en zijn zusje in het weekend voetballen raadplegen de ouders  na thuiskomst van de bezochte topwedstrijd de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. En kijk eens aan ASV’33 I, het vaandelteam, heeft opnieuw gewonnen. De competitie zit erop en boven verwachting heeft dit jeugdige team zoveel puntjes bij elkaar gesprokkeld dat voor het komende seizoen de vooruitzichten optimistisch zullen zijn.
In de media wordt aan het dorpsvoetbalgebeuren niet al teveel aandacht geschonken. Het plaatselijk krantje drukt iedere week een wedstrijdverslag af van een redelijke objectieve clubvolger met een prettig verhaaltje dat uit zijn of haar pen vloeit.

De landelijke en mondiale media en natuurlijk ook instagram, twitter ,google en facebook ontbreken niet om de wereld de waarheid te vertellen. Dan wel hun suggestieve beschouwingen.
En volgend seizoen zitten de stadions weer net zo vol.

Fijne vakantie.

Langs de kalklijn.
++++++++++++