ASV'33 Logo

Column

Column Januari 2023

Voetbalwereldkampioenschappen 2022 .
+++++++++++++++++++++++++++++
Voetballen doe je uiteindelijk voor je plezier en om het publiek aan je te binden. Het was een van de paradepaardjes van Johan Cruijff . Wat voor hem als trainer en als voetballer belangrijk was betrof niet alleen het winnen, maar vooral de manier waarop. In 1974 werd het Nederlands elftal weliswaar tweede op het voetbalwereldkampioenschap, maar tot op heden wordt er gesproken over de Oranje Machine met hun sprankelend voetbal en met Cruijff als de dartele belichaming van dit heerlijk aantrekkelijk voetballende team. Vooral de toeschouwers beleefden veel plezier aan het geboden voetbal en het plezier waarmee de spelers het spelletje beleefden. Cruijff vroeg zich af wat de waarde was van mooi voetbal. Natuurlijk had hij daarop een antwoord zoals hij op bijna alles een antwoord had. Hij vond dat je met mooi voetbal ermee door kunt, oftewel, het is aanvaardbaar. Het is de lol die je jaar in jaar uit hebt, de voldoening om lekker te voetballen. Cruijff was er ook van overtuigd dat als je echt goed voetbalt, dat je dan sowieso een x-aantal wedstrijden wint. Het kan dan van een- of twee wedstrijden afhangen of je kampioen wordt, maar als je geen goed voetbal speelt heb je dat helemaal niet in de hand. Na de finale van het wereldkampioenschap in 1974 heeft Cruijff het voetbal nationaal en internationaal op zijn manier zodanig getransformeerd met al zijn aanpassingen en wijzigingen op tactisch niveau dat Nederland en niet alleen Nederland maar de gehele internationale voetbalwereld daar nog steeds de vruchten van plukt.

De voetbalteams die op het laatste wereldkampioenschap aanwezig waren in Qatar bezitten veel minder kwaliteit dan de topclubteams die in de landelijke competities hun wedstrijden spelen. Daar is een simpele reden voor. Namelijk dat de clubs in de Engelse, Spaanse , Duitse, Italiaanse of Franse competitie voldoende geld in kas hebben om een passend team samen te stellen. Kom je bijvoorbeeld een centrale verdediger tekort dan trek je de geldbuidel open en zoek je al naar gelang je budget naar de speler die het beste in je concept, dat je als trainer voor ogen hebt, past. Bij de nationale teams zijn een aantal spelers beschikbaar om je selectie samen te stellen. Misschien heb je drie goede spelers voor de linksachter plek, maar heb je enkel een goede centrale verdediger beschikbaar. Voor het nationale team dien je te schipperen met de kwaliteit die aanwezig is. Hoe kun je dan een goed nationaal team creëren wanneer niet alle posities optimaal in te vullen zijn.
Bij de clubteams zitten bovendien ook nog eens trainers op de bank die over het algemeen een veel hoger niveau hebben dan de coaches, of trainers die de landenteams op het wereldkampioenschap begeleiden. Daarnaast weten deze cluboefenmeesters in Engeland of waar dan ook dat zij een taak hebben om het publiek een competitie lang te vermaken net zo goed als het gegeven dat hun spelers dagelijks het spelletje met plezier willen spelen op hun trainingscomplexen en in het weekend of tijdens Europese wedstrijden.

Zoals Cruijff al jaren geleden stelde en wat door de topcoaches van de club- en topteams onderschreven wordt zal over het algemeen de sterkste ploeg winnen en zullen de voetballers van dat team waarschijnlijk ook het meeste plezier aan de wedstrijden beleven.
Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap van de landenploegen hebben we teams gezien die als vliegen rondom hun prooi vlogen, de bal, en dat met tien man op een ruimte van een 25 meter bij 50 meter, dat is klein, tegenover een groep van tien die het balletje in bezit had en naar gaatjes zocht ,eveneens op diezelfde meters, maar zodra de bal bij de vliegen terechtkwam vlogen die met een stuk of vijf de ruimte in met de bal om over het algemeen niks te bereiken omdat de kwaliteit of de conditie ontbrak om nog iets moois, een doelpunt, te creëren. De leukste wedstrijden waren die waar de toeschouwers een herinnering hadden aan de mooie doelpunten en de manier waarop de voetballers over voldoende ruimte beschikten om hun aanwezige kwaliteiten te tonen en fraaie combinaties op te zetten,een-tweetjes te maken en lange passes te geven. Een uitslag van 5-2 geeft de kijker meestal meer voldoening dan een 0-0 met verlenging en penalty schieten. Bij gelijke spelen en een uitslag na een strafschoppenserie waar een schlemiel uit voortkomt en een winnaar overblijft wil je niet in de schoenen van de looser staan. Een looser mag je niet zijn. De voetbalwereld bestaat alleen voor winnaars. Vandaar waarschijnlijk dat tranendal voor die teleurgestelde mannetjes die hun fans en zichzelf onder ogen moesten komen wanneer er eens verloren werd in de reguliere wedstrijd of na een verlenging met penaltyschieten.

Bij wedstrijden heb je uiteindelijk altijd een verliezer. Voetballers kunnen zo nu een dan verliezen en achteraf het gevoel hebben dat ze er alles aan gedaan hebben, prima. Maar het allerbelangrijkste voor de spelers na afloop blijft de vaststelling of ze het voetballen leuk gevonden hebben en of ze plezier beleefd hebben aan het spelletje wat ze gespeeld hebben met hun maatjes. Kijk zelf maar terug naar de wereldkampioenschappen van de afgelopen decennia en het laatste van vorige maand en vind voor jezelf de legendarische kampioenen.

Langs de kalklijn.
+++++++++++++