ASV'33 Logo

Column

Column Mei 2024

Mathieu van der Poel
+++++++++++++++++
Wielrennen, veldrijden en mountainbiken zijn van die sporten waarbij het erop aankomt om af te kunnen zien, stuurmanskunst te bezitten en risico’s te durven te nemen, natuurlijk berekende risico’s en bij al deze factoren gebruik te maken van het aanwezige talent dat je bezit. Mathieu beschikt over- en geniet van al deze eigenschappen. Als jochie van een jaar of negentien schitterde hij voor de eerste keer als jongste wereldkampioen veldrijden ooit tussen allemaal oude en jonge bemodderde afgetrainde fietslichamen in Tabor, Tsjechië ,daar waar hij begin dit jaar voor de zesde keer zijn rivalen aftroefde op zijn fietske en zijn regenboogtruike aan mocht trekken.

Tegenwoordig komen er allerhande nieuwe wetenschappelijke wetenswaardigheden tevoorschijn, terug te vinden in computers, kranten, tablets, internet en telefoons Een van die feitelijkheden zijn de genetische achtergronden van een individu, oftewel wat erfde je van je ouders en de rest van de familie. Nou, de vader van ons wielerfenomeen kon al aardig uit de weg en op de weg op zijn rijwiel en ook hij wist zijn weg te vinden in het veld en op de Vlaamse wegen met zijn steile heuvelstraten. Ook papa v.d. Poel lukte het leuke koersen en wedstrijden te winnen. De opa van Mathieu, een Franse wielerlegende, fietste meerder keren naar een ereplaats in de Tour de France en andere wielerklassiekers. Met de erfelijke basis en achtergrond bij Mathieu zit het dus wel goed.

MVDP, zoals hij tegenwoordig ook genoemd wordt vond zijn wiegje zo’n 29 jaar geleden in de gemeente Kapellen deel uitmakend van de provincie Antwerpen in het noorden van de Kempen.
Als jong ventje bleek hij een begenadigd voetballertje die het tot stagiair bij de jeugd van Willem II Tilburg schopte en regelmatig bij de selectie van de regio Antwerpen te vinden was. Uiteindelijk koos het ventje voor het veldrijden.
Op zestienjarige leeftijd begon de zegetocht in het fietsleven van onze jonge landgenoot. In eerste instantie karde hij door de modder over heuveltjes, zandbakken en aangelegde hindernissen. Later bleek ook het fietsen op de weg hem wel te liggen. Bovendien bestond er ook nog een andere discipline op twee wielen namelijk mountainbiken. Alle dingen waarop en waaraan een ketting, een stuur, remmen en twee wielen zaten genoten zijn belangstelling en toewijding. Zijn daden op de fiets zijn ondoorgrondelijk en voor zijn tegenstanders is hij vaak ongrijpbaar. In de Limburgse heuvels streed hij vijf jaar geleden in de Amstel Gold Race. De jonge kerel zette als eerste het gaspedaal open om vast te stellen hoe het met de concurrentie gesteld was. Deze tempoverhoging leidde tot twee kopgroepen. Hijzelf verzeilde zelf in groep twee, maar op zo’n driehonderd meter voor het finish zette de wielergod nog eens aan en knalde gelijk door naar groep een waar hij de sprint wist te winnen van het samengekomen gezelschap en als eerste de eindstreep overdenderde. De bewondering en het enthousiasme van de wielerliefhebbers na deze stunt was ontzagwekkend. Inmiddels zijn er jaren van zijn suprematie voor bijgegaan een verwonderen en bewonderen wieler-en sportliefhebbers zich over de bovennatuurlijke krachten van deze sympathieke en goedlachse jongeman. Deze jongeman staat altijd klaar voor iedereen die geïnteresseerd is in zijn verhaal. De wielersport ontdekte een nieuw fenomeen.

Tegenwoordig rijden de wielercoureurs niet meer in groepjes naar de meet. Ruim voor de eindstreep wordt bereikt denkt Mathieu”:” Eens effe kijken hoe met de concurrerende jongens gaat en staat!” Op weergaloze wijze zet hij zijn verzetje in de zwaarste stand en trapt zijn pedalen rond. In Glasgow 2023 tijdens de wereldkampioenschapswedstrijd liet hij zijn tegenstanders, en dat waren echt de besten van de wereld, achter zich en vertrok voor een solo van 22 kilometer. Zijn belagers zagen hem pas terug op het podium. Alle wielerliefhebbers zaten gekluisterd aan hun beeldscherm om te kijken hoe die durfal op zijn fietske met een snelheid van rond de vijftig kilometer door de staten van Glasgow racete. Tot de bocht…..Pats boem onderuit. Een gevloek en kreten van ontzetting van wielerfanaten en liefhebbers zittend en staand voor de televisies op de wereld. Zelden iemand weer zo snel op zijn fiets zien klimmen om zijn zegetocht voort te zetten. Tegenwoordig hanteert VDP deze tactiek van aanvallen om de wedstrijd hard te maken in alle koersen waarin hij geloofd kansen te hebben. Voor de televisiekijkers betekent deze koersbenadering een veel attractiever wedstrijdverloop en een toename van de liefde voor de wielersport. Deze perfectionist, die talent en wilskracht optimaal weet te benutten, verruilde zijn Belgische domicilie twee jaar geleden voor een huis in Zuid Spanje om zijn trainingsfaciliteiten zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Nadat de finish is gepasseerd en een feestje vanwege een goed resultaat vanzelfsprekend is vieren zijn begeleiders het behaalde resultaat, maar vertrekt Mathieu naar deze rustige plek in Spanje om zich voor te bereiden op de volgende wedstrijd.

De Belgische commentatoren op Canvas TV wisten te vertellen dat hij zo stil op zijn fiets zit dat je een blad bier op zijn rug kunt zetten en dat hij al fietsend de pilskes netjes bij de tafeltjes aflevert.

Langs de kalklijn.
++++++++++++++